Santoku – vår vanligaste japanska kockkniv

Santoku – vad är en Santokukniv och vad använder man den till? Själva ordet Santoku betyder fritt översatt ”Tre dygder” – som lär hänvisa till betydelsen av den japanska kokkonsten Ryori’s tre hörnstenar tärna, hacka, strimla. Har du en bra Santoku-kniv är detta något du klarar med elegans.

tkt-1114_ii1

Vad kännetecknar en bra Santoku kniv? De flesta Santokuknivar ligger mellan 14 och 18 cm eftersom Santokun’s användningsområden inte kräver längre eller kortare längder på knivbladet, men det finns både längre och kortare Santoku knivar att få tag på. Ett av kännetecknena på en Santoku är just knivens form. Santokuns spets är rundad nedåt om man tex jämför med en ordinär kockkniv där spetsen pekar framåt/ uppåt. Santokukniven kännetecknas också av ett behagligt handtag och väl avvägd balans då hela bladet används när man skär.

4176117

Flera Santokumodeller finns på marknaden. En väldigt populär och funktionell variant av Santoku är den med sk ”olivslipning”. För att skapa en antivakum-egg har knivbladet små gropar som gör att råvaran lossnar från knivbladet. Och med tanke på att man ofta använder just en Santoku till att skära exempelvis grönsaker, kött, fågel – alla råvaror som gärna ”suger fast” i knivbladet – så är den här Santokuvarianten att föredra om de momenten är vanligt återkommande i ditt kök. Santoku-knivar finns i en mängd olika modeller och kvaliteter. En handhamrad Santoku från Seki City i Japan kan vara otroligt dyr; från ca 3000 kr och uppåt i all oändlighet, men för en knivsamlaren; eller knivnörd om man så vill, är en Santoku från någon känd knivsmed inte bara en kniv utan även ett konst- och hantverk. Keramiska knivvarianter av Santoku finns också. Tänk bara på att inte skära i ben med dessa knivar eftersom deras egg är skörare! Om du använder keramiska Santokuknivar till att strimla benfritt kött, fägel och grönsaker är det ingen som helst fara utan snarare en ren och skär (ja, färgen alltså…) fröjd att jobba med dem.

kyocera1

Annonser

One response to “Santoku – vår vanligaste japanska kockkniv

  1. Pingback: 2010 in review – Detta hände under 2010 på Bloggen ”Allt om Kockknivar”! | Allt om kockknivar – en blogg om kockknivar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s