Knivtest av rostfria kockknivar?

Tyvärr har det vid ett flertal tillfällen testats kockknivar på felaktiga grunder…DN har några riktiga generalfel tex i det här testet http://www.dn.se/content/1/c6/49/67/28/knivtest_ny.pdf

Det som är mest störande är både sättet knivarna ofta testas och de rent felaktiga uppgifterna om rostfria knivar som envist hänger kvar när man pratar kockknivar. Att en kniv skulle vara rostfri är en myt. Den kan vara mer eller mindre rostbeständig pga olika stålsammansättningar med bla krom för att skapa en blank yta men om man skulle blanda i nickel som i tex rostfria bestick så skulle man få flera effekter på knivstålet som bara skulle vara negativt. Nickel har den fina egenskapen att den ”flyter” och jämnar ut ytor. Därför skulle även en egg få en rund form om det fanns nickel i knivstål. ”Stainless Steel” betyder inte ”Rostfritt” utan ”Fritt från fläckar”. Flera knivskolor på nätet skriver om detta men tyvärr envisas tidningarna med att kalla kockknivar för ”Rostfria” i flertalet knivtester. För alla knivblad kan få angrepp av brunrost och missfärgningar som uppkommer pga syror eller andra starka ämnen. Att diska kockkniven i diskmaskin utsätter knivstålet för bla slipmedel vilket gör din kniv allt annat än vass. Dessutom riskerar man att de höga temperaturerna i diskmaskinen spräcker trähandtag om kockkniven har ett sådant. Om man skulle lägga en blöt kniv mot en annan metallyta kan man nästan med 100% säkerhet förvänta sig rostangrepp och skulle den ligga så en längre tid skulle det även kunna uppstå svartrost som skulle skada knivstålet för alltid. Felaktigt beteende för oss in på nästa felaktighet i olika knivtest;

Varför skulle man tex ”misshandla” och avsiktligt skada en kniv på ett sätt som egentligen inte är förenligt med normalt användande? Vad fyller det för funktion? ”Jag skär i något jag inte borde och kniven blir slö”? Ok Sherlock…jag antecknar…”du är helt puckad”…bra då vet jag =)

Jag har sett några knivtest som håller en bra standard men väntar fortfarande på ett test av kockknivar som likt de flesta knivskolor värnar om att knivarna behandlas och vårdas korrekt och att de sedan bedöms efter detta. Annars är ju faktiskt ett knivtest helt meningslöst.

Annonser

5 responses to “Knivtest av rostfria kockknivar?

 1. Det var ju fantastisk goja du skriver. Ett stål som innehåller mer än 10.5% krom är per definition ett rostfritt stål. Detta betyder alltså att det är legerat med krom, inte ytbehandlat med krom (jmf kromade detaljer på fordon). Det samma gäller nickel, man legerar stålet med nickel, man sätter det inte på ytan. Det är i första hand kromet gör att det blidas en passiv yta på stålet (kromoxid), och det är den som motverkar rostbildning.
  Dock är det korrekt att även rostfritt stål rostar under rätta förhållanden. Förlängda perioder i het och våt miljö, möjligen innehållande halider + möjlig kontakt med andra metalliska föremål gör att de gott kan rosta. Rostfria stål kan även drabbas av punkt- eller spaltkorrosion, framför allt just i förlängda våta förhållanden.

  För övrigt så betyder ”stainless steel” just precis rostfritt stål. Kolla gärna ordbok innan du skriver strunt.

 2. Vilken fantastisk grekiska du skriver! =)

  Förstår inte var du hittar i blogginlägget underlaget för din ”kritik”? För det är väl ”kritik”? Jag skriver väl inte att en kniv är ytbehandlad med krom någonstans? ”10,5% betyder per definition rostfritt”? Det var en riktigt bra information! För sådana mängder krom finns inte i någon kockkniv mig veterligen…och det är kockknivar jag skriver om – inte stål.

  Ordet ”Stainless Steel” översätts helt riktigt med ordet ”Rostfritt” i svenskan. Här är det fråga om nyanser i språket där undertecknad anser att engelskan på många punkter klarar det bättre än vår svenska. Smaka på ordet ”rostfritt”. Det känns rätt tungt – det rostar INTE. Precis som vi båda påpekar kan även rostfritt rosta under rätta förhållanden – träffsäkert som du skriver – ”under förlängda perioder i het och våt miljö”…”kontakt med andra metalliska föremål” – precis som det är i de flesta kök. Det är här myten tar fart – knivanvändaren tror att deras knivar inte KAN rosta – de är ju ROSTFRIA! Och det är därför jag fortfarande håller fast vid att det inte finns några rostfria kockknivar – de kan vara mer eller mindre rostbeständiga. Nu tar vi ordet ”stainless steel” – fritt översatt så betyder det ”fläckfritt stål” – ett utmärkt ordval med lagom tyngd. När en kockkniv är ny är den helt fri från fläckar men om man beter sig som en mupp och misshandlar kniven på alla tänkbara sätt och tror att den inte kan rosta pga ett illa översatt ord från engelskan är man ute och cyklar Tour de France.

  Precis som tex testet jag hänvisar till och testpersonerna gjort. Med ordboken i handen läser de – ”stainless steel – rostfritt – jaha det var ju en oduglig kniv det här!” Tänk om jag som kock skulle behandla knivar, köksredskap, spisar, ugnar och andra köksmaskiner med samma osunda förnuft!

  Det blogginlägget handlar om är att få den som läser att inse att de ska vårda sina kockknivar. Att kockknivar visst kan rosta om de sköts illa. Och det tror jag framgår. Jag hoppas det iallafall.

  Allt gott och ha en fin dag,

  Fredrik

 3. Kanske det har testet skulle klassas som ok… http://www.gp.se/gp/jsp/Crosslink.jsp?d=119&a=240055
  men resultatet ar ju inte sa coolers nar en billig svenne kniv vinner =)

 4. Pingback: 2010 in review – Detta hände under 2010 på Bloggen ”Allt om Kockknivar”! | Allt om kockknivar – en blogg om kockknivar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s